MINUSTA

Olen 15-vuotias 4h-yrittäjä Tampereelta. Teen harrastuksekseni erilaisia puukkoja ja veitsiä. Rupesin 4h-yrittäjäksi syksyllä 2021, kun halusin yhdistää harrastukseni yrittämiseen.


PUUKOISTA

Puukon valmistaminen on vaativa ja aikaa vievä prosessi. Aluksi suunnittelen puukon tulevaan käyttötarkoitukseensa toimivaksi. Tämän jälkeen sahaan sopivat kahvapalat laadukkaista raaka-aineista ja poraan niiden keskelle terän ruodon muotoisen reiän. Käytän kahvojen kokoamisessa vahvaa kaksikompotenttiliimaa, jotta kahva kestää varmasti. Lisäksi useimmissa puukoissa läpiniittaan puukon, eli lyön ruodon kahvasta läpi tulevan osan lyttyyn kahvan päähän, mikä tekee puukosta entistäkin kestävämmän. Muotoilen kahvat käyttäen apuna nauhahiomakonetta sekä viiloja. Viimeistelyhionnan suoritan aina käsin. Tämän jälkeen pintakäsittelen kahvan. Tupen teko alkaa lestan teolla. Lesta on tupen sisällä antamassa tupelle muotoa ja suojaamassa terää. Teen lestat käsityönä kotimaisesta puusta. Lestan tekemisen jälkeen asetan tuppinahan sen ja puukon päälle ja ompelen tiukaksi. Lopuksi vielä lisään tuppeen vyölenkin sekä vahaan tupen likaa ja vettä hylkiväksi.

Materiaalit

Puukkojen materiaaleina on käytetty vain laadukkaita ja kestäviä materiaaleja. Yleisimmät materiaalit ovat perinteinen visakoivu sekä poron sarviluu. Tupet ovat aina suomalaista nahkaa.

Muotoilu

Puukkojen muotoilussa on vältetty eri otteita rajoittavia muotoratkaisuja, kuten sormilovia. Tämä tekee puukosta monikäyttöisemmän ja kauniimman.

Kestävyys

Puukot ovat tehty mahdollisimman kestäviksi käyttämällä useimmissa malleissa läpiniittausta, mikä puristaa kahvapalat tiukasti paikalleen. Lisäksi kahvan läpi menevä reikä on porattu tarkasti terän ruodon muotoiseksi, mikä estää kahvapalojen pienimmänkin heilumisen.

Suunnittelu

Puukkojen suunnittelussa on mietitty tarkkaan puukon käyttötarkoitukseen sopivat kahvamateriaalit, terämateriaali, terän pituus, kahvan muotoilu, pintakäsittely sekä tuppinahan väri. Näin saadan aikaan kuhunkin käyttötarkoitukseen täydellinen puukko.

Pintakäsittely

Useimmat puukot ovat vahakahvaisia, sillä vaha on hengittävää ja estää kahvan halkeamisen. Vahaus antaa puukon kahvaan kauniin sävyn ja sitä on helppo lisätä tarpeen vaatiessa. Myös tupet ovat vahattuja, jotta ne hylkivät likaa ja kestävät pidempään.

Käsityö

Puukot valmistetaan pitkälti käsityönä. Jokaisen puukon kahva on valmistettu alusta asti käsin perinteitä kunnioittaen. Myös tupet tehdään lestaa myöten käsityönä ja jopa ommellaan käsin. Siispä jokainen puukko on huolella viimeistelty ja kaunis taidonnäyte.

Instagram: @vaisanenpuukot

YouTube: Väisänen